May 09 2020
9 mei 2020

Onvoltooid Verleden

9 mei 2020 t/m 22 oktober 2020

Ter gelegenheid van de herdenking van 75 jaar bevrijding heeft HardenbergArt een expositie samengesteld met als rode draad de voormalige slagerij van de Joodse familie Leman aan de Voorstraat 18 te Hardenberg. Dit pand is onlangs afgebroken.
Door middel van een fotoserie van dit pand heeft kunstenaar/fotograaf Gijs Dragt de essentie van een voorbij verleden zichtbaar gemaakt, daarnaast zijn schilderijen van hem te zien, binnen hetzelfde thema.

Kunstenaar/fotograaf Corine Aalvanger heeft met jongeren uit het basis- en voortgezet onderwijs een project samengesteld door middel van o.a. fotografie en internet, met als doel dat jongeren zich bewust worden van wat ‘vrijheid’ inhoudt, zowel vroeger, nu en in de toekomst. De resultaten van dit project vormen een onderdeel van de expositie.

De expositie en een publicatie in de vorm van een herinneringsmap, met daarin onder meer een impressie van het werk van de kunstenaars en gedichten van Anton Guiljam, vormen samen een eerbetoon in woord en beeld ter nagedachtenis aan de lotgevallen van de familie Leman, als symbool voor al die anderen, afkomstig uit Hardenberg, die de oorlog niet hebben overleefd. Daarnaast kan de vraag gesteld worden: hoe gaan wij met onze vrijheid om in onze maatschappij?

Helaas was het voor HardenbergArt door de situatie rond Corona  niet mogelijk om samen met de kunstenaars vorm te geven aan de expositie die voor deze maanden rond 4 en 5 mei gepland stond. Inmiddels is de situatie -gelukkig- iets gewijzigd en is de expositie op 3 juli alsnog officieel geopend. 

De expositie is te zien op: 

wo. do. vr. 14.00 tot 16.00 uur.

De inhoud van het herinneringsmapje is tevens digitaal te zien op www.hardenbergart.nl. De tekst uit het mapje is hier te downloaden. 

Team HardenbergArt
juli 2020