Mar 17 2018
17 maart 2018

FLORAL STILL LIFE – Joran van der Haar

17 maart 2018 t/m 31 maart 2018

Joran van der Haar volgde van 1998 tot 2002 de opleiding illustratie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Na deze opleiding heeft hij tussen 2002 en 2004 zijn onderwijsbevoegdheid gehaald aan dezelfde academie. Vanaf 2006 is hij werkzaam als docent in Hardenberg en combineert dit met het kunstenaarschap.

Na zijn afstuderen wist hij een eigen stijl te ontwikkelen. Hij maakte getekende collages waarbij hij pen en inkt combineerde met digitale technieken. Het resultaat waren kleurrijke prints die geplakt werden op dibond en daarna gegoten in epoxy. Hij nam deel aan verschillende exposities zoals ‘Liaison Amsterdam‘ (2011), ‘Dreamscapes: mixed-up‘ in TETEM Kunstruimte te Enschede (2012) en aan de ‘Nieuwjaars Expositie‘ van de GrachtenGalerie in Utrecht (2012).

In 2014 werd Joran gegrepen door het realisme en begon hij voor het eerst te schilderen met olieverf. Na een bezoek aan de tentoonstelling ‘Closer – het megarealisme van Tjalf Sparnaay‘ in Museum de Fundatie was hij erg onder de indruk van dit werk. Dit zie je duidelijk terug in de schilderijen die hij daarna maakte (garnaal, Deense krakeling en blikje cola).

Nu hij de techniek steeds meer onder de knie heeft is Joran op zoek naar een ‘eigen’ en eigentijds onderwerp. Hoewel die zoektocht nog niet ten einde is, besloot Joran het bloemstilleven als onderwerp van zijn nieuwste schilderij te nemen.

In het Rijksmuseum en Mauritshuis had Joran zich vaak verbaasd over de gedetailleerde werken van Jan Davidsz. de Heem, Jan van Huysum en Ambrosius Bosschaert. Het leek hem een enorme uitdaging ook zo’n werk te schilderen.

Dit bracht hem bij bloembinder Roel van den Biggelaar. Hij vroeg hem of hij een eigentijds bloemstilleven zou willen samenstellen. Roel maakte een prachtig boeket en het resultaat werd in verschillende fases gefotografeerd door Bertil van Wieren. Uit al deze foto’s maakte Joran een nieuwe compositie die hij schilderde op een enorm linnen doek. Naast zijn baan als docent heeft hij hier anderhalf jaar aan gewerkt.

Het resultaat is samen met het werk van Roel van den Biggelaar te bewonderden bij Hardenberg Art.