Apr 07 2018
7 april 2018

De vrouw als muze – Eddy Gheress

7 april 2018 t/m 2 juni 2018

De beelden van Eddy Gheress, geboren in Canada maar nu woonachtig in Amsterdam, spreken een krachtige en heldere taal. Hij wordt beïnvloed door oude culturen van Griekenland, Mexico, Midden-Amerika en de Inuitvolkeren en het werken met steen en brons is voor hem het expressiemiddel bij uitstek. Tijdens de Manifestatie Hardenberg Beeldenstad afgelopen zomer maakten enkele bestuursleden van HardenbergArt kennis met de beeldhouwer en zijn werk, en er werd meteen een afspraak gemaakt voor een expositie. Zijn beelden doen soms denken aan de vruchtbaarheidsgodinnen uit het neolithicum en de bovengenoemde culturen, die vaak zó verrassend modern en abstract aandoen dat er wel sprake moet zijn van een universele en feitelijk tijdloze beeldtaal.
Gheress werkt zowel in grote als heel kleine formaten en slaagt er in om ook een object van vijf centimeter een monumentaal en sterk karakter te geven.

De opening heeft plaatsgevonden op zaterdag 7 april om 11.30 in aanwezigheid van de kunstenaar.

Over de kunstenaar:
Eddy Gheress

Eddy Gheress (1944, Gravelbourg, Saskachewan, Canada) is een man van weinig woorden. Met het maken van sculpturen kan hij beter overweg. Eigenlijk hebben zijn werken niet veel uitleg nodig. De beeldentaal is helder en krachtig. Zelfst de allerkleinste beeldjes – minuscuul van formaat – zijn monumentaal van karakter en bezitten een grote uitdrukkingskracht.
De laatste jaren werkt hij vooral in steen. Groot of klein, het maakt niet uit. Met behulp van beitels en ander gereedschap weet hij diverse stenen te bezielen. Onder zijn handen worden zij omgetoverd tot voluptueuze naakte vrouwenfiguren en gezichten, de laatste door Gheress wel ‘maskers’ genoemd. De zachte, vrouwelijk, ronde vormen komen rechtstreeks voort uit zijn handen. Zelden heeft hij een model nodig. In combinatie met de harde hoekige stenen onstaat er een harmonieuze eenheid. Naast de steen werkt de kunstenaar tegenwoordig graag in hout. Ook dit materiaal weet hij te bewerken zonder het eigen karakter ervan uit de oog te verliezen.

De verstilde beeldhouwkunst van Eddy Gheress roept soms herinneringen op van vruchtbaarheidsgodinnen uit de prehistorie, dan weer aan de Egeïsche kunst of de primitieve kunst. Maar bovenal is aan de beelden een grote liefde voor het ambacht af te lezen. Voor Gheress is het maken van een beeld een proces van fysieke arbeid, waaraan richting wordt gegeven door het gevoel. Beeldhouwkunst is voor hem geen zaak van het hoofd, maar een zaak van de handen en het hart. (tekst: Cornelie de Kuijper)

Opleiding:

Alberta College of Art Calgary, Alberta, Canada (1962-1966),
Rijksacademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam (1973-1976),
Studiereizen naar Mexico en Italië,
Leraar Beeldhouwen Artists Workshop, Toronto, Canada,
Studiebeurs van de Italiaanse regering (1973),
Queen Elizabeth Prijs, Calgary, Canada,
Opdrachtprijs Rijksacademie Beeldende Kunsten Amsterdam,
Charlotte van Pallandt Prijs (1985-1986)