Oct 14 2017
14 oktober 2017

AWAY FROM HOME

14 oktober 2017 t/m 22 december 2017

HardenbergArt is na het Kunstverein Neuenhaus en het Künstlerforum in Bonn de derde locatie voor de expositie Away From Home.

Kunst kan conflicten niet stoppen, maar wel zichtbaar maken. De werken van Tammam Azzam en Ali Farzat hebben geen atelier nodig in hun thuisland. Het werken daar is hun onmogelijk gemaakt. Voor Tammam geldt dat digitale media overal kunnen worden ingezet. Evenzo voor Ali Farzat, zijn cartoons gaan de hele wereld over dankzij de verspreiding via kranten, tijdschriften en digitale media.

Onder de bezielende leiding van Anton Guiljam maken jongeren uit het AZC Hardenberg, afkomstig uit verschillende landen, ons deelgenoot van hun geschiedenis op een beeldende manier, hun verleden, hun leven hier en de verwachtingen omtrent hun toekomst in Nederland.

Ali Farzat (1951) is een Syrische cartoonist, die al op jonge leeftijd cartoons tekende voor kranten en tijdschriften in de Arabische wereld, en in de jaren daarna internationale erkenning kreeg. Hij heeft zich onvermoeibaar ingezet voor de vrijheid van meningsuiting en de rechten van de mens. In 2002 ontving hij voor zijn werk de Prins Claus Prijs. En in 2011, nadat hij werd opgepakt en gemarteld door de Syrische veiligheidsdienst, de Europese Sacharov Prijs. Ali Farzat woont momenteel in Koeweit.

Muhanad Farzat de zoon van Ali Farzat is opgeleid als filmregisseur en documentairemaker. Daarnaast is hij kunstschilder, schrijver en dichter. Net als zijn vader heeft hij zijn land moeten verlaten om veiligheidsredenen. Hij woont met zijn vrouw en zoon in Nieuwleusen. Voor de expositie heeft hij een groot werk geschilderd waarin hij zijn visie op zijn huidige bestaan in Nederland met ons deelt.

Tammam Azzam is van origine kunstschilder en woont nu in Dubai. Door de moeilijke, onzekere situatie waarin hij zich sinds zijn vlucht uit Syrië bevindt, is de digitale fotografie voor hem het middel geworden om zijn protest tegen het regime en het onrecht in Syrië vorm te geven. Door beelden uit zijn verwoeste land en iconen uit de westerse kunstgeschiedenis te combineren ontstaan kunstwerken die symbool staan voor niet alleen het onrecht in de wereld, maar ook voor de liefde en de hoop.

Hasmik Karapetyan is een jonge, professionele fotografe uit Armenië. Zij laat ons haar situatie ervaren door middel van het oog van de camera. Zij verblijft in het AZC Hardenberg.

Op zaterdag 14 oktober om 11.30 uur wordt de expositie geopend door René de Vent, wethouder van de gemeente Hardenberg.

Ibrahim Arab zingt enkele liederen uit zijn thuisland Syrië.

De openingsduur van de expositie is van 14 oktober t/m 22 december 2017

U bent van harte uitgenodigd.